Otoimmün hemolitik anemi nedir?
Bu bir tür hemolitik anemidir. "Hemolitik" anemi, kırmızı kan hücreleri tahrip olduğunda ortaya çıkar. Otoimmün hemolitik anemi, bağışıklık sisteminin bir parçası olan antikorların kırmızı kan hücrelerini yok etmesi sonucu ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi vücudun enfeksiyonlarla savaşan sistemidir. Normalde bakteri veya virüs gibi mikroplara karşı antikor üretir. Antikorların sağlıklı hücrelere saldırması durumuna "otoimmün" yanıt denir. Kırmızı kan hücrelerinize karşı antikor oluşursa otoimmün hemolitik anemiye yakalanabilirsiniz.
Otoimmün hemolitik anemiye ne sebep olur?
Çoğu durumda belirli bir neden yoktur ve bu durum kendiliğinden oluşur. Bazen aşağıdaki durumlara otoimmün hemolitik anemi eşlik edebilir.
Otoimmün hemolitik aneminin belirtileri nelerdir?
Bazı Semptomlar diğer anemi türlerindekiyle aynıdır. Bunlar şunları içerebilir:
Bazı otoimmün hemolitik anemi türleri, kırmızımsı veya kahverengi idrar veya soğuğa karşı hassasiyet gibi diğer semptomlara da neden olur.
Doktorunuz muayene sırasında soluk bir cilt veya göz kapaklarınızın iç kısmını kaplayan dokuda soluk bir renk görebilir. Bu dokuyu ("konjonktiva" olarak adlandırılır) alt göz kapağınızı nazikçe aşağı çekerek görebilirsiniz. Normal, pembemsi-kırmızı rengi yerine soluk görünecektir.
Gözünüzün beyez kısmı (sklera) sarı renkli olabilir.
Otoimmün hemolitik anemi için bir test var mı?
Evet. Anemi için kan testleri vardır. Hemolitik anemiyi kontrol etmek için başka kan testleri de kullanılır. En önemlileri şunlardır:
Hemolitik anemi bulunursa, doktorlar bunun antikorlardan mı yoksa başka bir şeyden mi kaynaklandığını kontrol etmek için daha fazla test yapabilirler. Ana test direkt antiglobulin testidir (aynı zamanda "DAT" veya "Coombs testi" olarak da bilinir). Kırmızı kan hücrelerine karşı antikorları kontrol eder. Diğer testler vücudunuzun ürettiği antikor türlerini anlamaya yardımcı olabilir.
Otoimmün hemolitik anemi nasıl tedavi edilir?
Tedaviler şunları içerebilir: