dr sinan demircioğlu iç hastalıları ve Hematoloji
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi
(Pzt-Cum.08:00-17:00)
Randevu Al: 0332 223 7000

Otoimmün hemolitik anemi nedir?

hasta bilgilendirme / Otoimmün hemolitik anemi nedir?

Otoimmün hemolitik anemi nedir?

Otoimmün hemolitik anemi nedir?

Bu bir tür hemolitik anemidir. "Hemolitik" anemi, kırmızı kan hücreleri tahrip olduğunda ortaya çıkar. Otoimmün hemolitik anemi, bağışıklık sisteminin bir parçası olan antikorların kırmızı kan hücrelerini yok etmesi sonucu ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi vücudun enfeksiyonlarla savaşan sistemidir. Normalde bakteri veya virüs gibi mikroplara karşı antikor üretir. Antikorların sağlıklı hücrelere saldırması durumuna "otoimmün" yanıt denir. Kırmızı kan hücrelerinize karşı antikor oluşursa otoimmün hemolitik anemiye yakalanabilirsiniz.

 

Otoimmün hemolitik anemiye ne sebep olur?

Çoğu durumda belirli bir neden yoktur ve bu durum kendiliğinden oluşur. Bazen aşağıdaki durumlara otoimmün hemolitik anemi eşlik edebilir.

  • Zatürre ve mononükleoz gibi enfeksiyonlar
  • Kronik lenfositik lösemi ("KLL"), multipl miyelom ve lenfoma dahil olmak üzere bazı kanser türleri. Lenfoma, bağışıklık sisteminin hücrelerini etkileyen bir kanser türüdür.
  • Lupus gibi otoimmün hastalıklar – Lupuslu kişilerde, bağışıklık sistemi vücudun her yerindeki hücrelere ve organlara saldırabilir.
  • Bazı antibiyotikler de dahil olmak üzere bazı ilaçlar

 

Otoimmün hemolitik aneminin belirtileri nelerdir?

Bazı Semptomlar diğer anemi türlerindekiyle aynıdır. Bunlar şunları içerebilir:

  • Çok yorgun hissetmek
  • Hızlı kalp atışı
  • Nefes almada zorluk
  • Baş ağrısı ve kas ağrıları

Bazı otoimmün hemolitik anemi türleri, kırmızımsı veya kahverengi idrar veya soğuğa karşı hassasiyet gibi diğer semptomlara da neden olur.

Doktorunuz muayene sırasında soluk bir cilt veya göz kapaklarınızın iç kısmını kaplayan dokuda soluk bir renk görebilir. Bu dokuyu ("konjonktiva" olarak adlandırılır) alt göz kapağınızı nazikçe aşağı çekerek görebilirsiniz. Normal, pembemsi-kırmızı rengi yerine soluk görünecektir. 

Gözünüzün beyez kısmı (sklera) sarı renkli olabilir.

 

Otoimmün hemolitik anemi için bir test var mı?

Evet. Anemi için kan testleri vardır. Hemolitik anemiyi kontrol etmek için başka kan testleri de kullanılır. En önemlileri şunlardır:

  • Retikülosit sayısı – Vücudunuzun daha fazla kırmızı kan hücresi üretmeye çalışıp çalışmadığını gösterebilir.
  • Haptoglobin, bilirubin ve LDH – Bunlar kırmızı kan hücrelerinin yok edilip edilmediğini gösterebilir.

Hemolitik anemi bulunursa, doktorlar bunun antikorlardan mı yoksa başka bir şeyden mi kaynaklandığını kontrol etmek için daha fazla test yapabilirler. Ana test direkt antiglobulin testidir (aynı zamanda "DAT" veya "Coombs testi" olarak da bilinir). Kırmızı kan hücrelerine karşı antikorları kontrol eder. Diğer testler vücudunuzun ürettiği antikor türlerini anlamaya yardımcı olabilir.

 

Otoimmün hemolitik anemi nasıl tedavi edilir?

Tedaviler şunları içerebilir:

  • Vücudunuzun bağışıklık sistemini daha az aktif hale getiren ilaçlar – Doktorlar genellikle önce bir steroid ilacı (prednizon) dener. Diğerleri arasında siklofosfamid ve rituksimab bulunur.
  • Otoimmün hemolitik anemi, KLL veya lupus gibi bir durumdan kaynaklanıyorsa, bu durumu tedavi etmek anemiyi de tedavi edebilir.
  • Eğer kansızlık çok şiddetli ise kan nakli ile tedavi edilebilir.
  • Bazı durumlarda doktorunuz dalak adı verilen organın çıkarılması için ameliyat önerebilir. Bazı otoimmün hemolitik anemi türlerinde, kırmızı kan hücrelerinin yok edildiği yer dalaktır. Dalağın çıkarılması ameliyatına "splenektomi" adı verilir. Doktorunuz sizinle riskler, faydalar ve sizin için uygun olup olmadığı hakkında konuşabilir.

 

Web Sitemde Bulunan Yazı,Resim,Makale Şahsıma Ait Olup İzinsiz Kopyalanamaz
COPYRİGHT © 2021 drsinandemircioglu.com by karainteraktif